Piszmogás és kínlódás

Bármilyen konkrét területről is legyen szó, a fenntartható gondolkodásmód természetes velejárója a sok bosszantó kivétel, a rengeteg teljesen eltérő technológia, módszer és erőforrás jelenléte. Jó részben ennek köszönhető, hogy ez a hozzáállás nem igazán népszerű manapság, a modern ipari szemlélethez ugyanis egyáltalán nem igazodik, sőt, tökéletesen ellentétes azzal. Az iparban az egységesítés, a gépesítés, a hatékonyság jelentik a normát, márpedig - noha sokszor észre sem vesszük - a mindennapok során szinte mindig pontosan ezt a modern világlátást vesszük alapul a döntéseinkhez, ennek alapján ítéljük meg a saját tetteinket, ismerőseink jellemvonásait vagy akár a nemzetközi politikát is.

Ebből a szemszögből nézve a fenntartható életmód szüntelen piszmogásnak és kínlódásnak tűnik. A borsót és a retket kora tavasszal kell elvetni, a babot csak májusban, az évelő fűszernövények pedig megint csak teljesen különböző kezelést igényelnek. Figyelni kell rá, hogy a paprikát ne ültessük olyan helyre, ahol az elmúlt években már termést hozott, a gyümölcsfák tövébe pedig tegyünk büdöskét, hogy illatával elriassza a hangyákat. Gyökeresen megváltoztatja az életünket, ha bármelyikről megfeledkezünk, vagy ha bármelyiket megtanuljuk? Aligha, önmagukban apró szilánkjai csupán a kertészkedésnek, számokban nehezen kifejezhető hatással bírnak. Az információk összessége, az egyes tippek és trükkök begyűjtése viszont már látható előnyökkel járhat, amelyek egymást erősítik. Nem ezt a fajta tudást keressük az iskolákban, nem ezért osztunk doktori címeket, mégis ez segíthet sok mindent egészségesen átvészelni, ha például politikailag rossz idők járnak; vegyük akár a második világháború alatt virágzó győzelemkerteket, vagy akár a kelet-európai háztáji gazdaságokat a bürokratikusan irányított szocialista szövetkezeti nagybirtokok árnyékában.

Mehetünk egy lépéssel tovább is, a főzésre. Az emberi szervezet számos ásványi anyagot és a működéshez szükséges energiát is nagyrészt az ilyen úton előállított ételekből fedezi. A tapasztalat szerint a minél változatosabb étkezés egyre egészségesebbé tesz bennünket, így elkerülhetjük a különféle hiánybetegségeket, legyen az skorbut, pellagra, vagy bármi más. A sokféle alapanyaghoz azonban természetesen külön-külön receptek és bevett gyakorlatok tartoznak, így lehet őket fogyaszthatóvá, sőt, kívánatossá tenni. A nyúlgerincet nem ugyanúgy sütjük, ahogy a túrós buktát, a meleg rántást hideg vízzel, a hideget meleg vízzel kell fölkeverni. Ha lenne fizikai világegyenlet, talán az sem magyarázná meg az összes furfangos húzást...

Az ipar szelleme első esetben azt diktálja, hogy a növényeket mesterséges környezetben, a szükségleteiket kémiai tisztaságú műtrágyák alkalmazásával termesszük, hiszen így az egyes fajok közti különbségek minimálisra szoríthatók. Az agrármérnökök a tankönyvből táblázatosan ki tudják keresni a megfelelő vegyszereket, megfelelő mérésekkel jéghideg, élettelen rutinná tudják változtatni a földművelést. Ez a folyamat gyakorlatilag már le is zajlott, egyéb következményeiről például az előző heti bejegyzésben tettem említést. Még ennél is hatékonyabb lenne azonban, ha magát az emberi élelmezést oldanánk meg szintetikus úton, tehát nemcsak a termőtalajt, hanem magát a növény- és állatvilágot is kihagynánk belőle. A legnagyobb közvetlen akadálynak az tűnik, hogy a táplálkozásnak élvezeti értéke is van, amelyet az emberiség túlnyomó többsége nem akar és valószínűleg nem is tud nélkülözni. Több időutazós moziban is előkerült már a kép, hogy az utódaink csak tablettákat vesznek magukhoz, amikor éhesek. Persze ilyenkor mindenki mosolyog, de az irány tényleg ez, pedig egy tabletta sem tudja helyettesíteni a hagyma zöldjének harsogását a fogaink között, vagy akár a kemencében sülő kenyér illatát.

Ideje lenne eldönteni, hogy mennyire fontosak nekünk ezek a dolgok... Tegyük fel, hogy ez a blog ostobaságokon, tévedéseken alapszik! Ha így van, akkor tabletták korára már aligha kell sokat várnunk. Egységes, gépesíthető, hatékony élelemtermelés, ráadásul a mezőgazdaságban dolgozók létszáma így tényleg az elmélet minimumon lenne - nulla -, ami a modern közgazdászok egyik eszményképe. Ha elvileg lehetséges így az élet, akkor miért is ne? Egy-két ilyen kisebb áldozatot el kell tudnunk fogadni a haladás érdekében! A folyamat azonban itt sem állna meg, hiszen rengeteg rossz hatásfokú dolog működik még körülöttünk. Ott vannak például a párkapcsolatok, mind-mind kockázatot jelentenek mentálisan, de járványokat is terjesztenek. Létezik nélkülük élet? Hát persze, ott vannak a lombikbébik! Miért ne, ha ez a jövő útja? Erről is szólnak filmek, még a Sylvester Stallone főszereplésével készült - és egyébként nem túl mély eszmei tartalmú - A pusztítóban is szerepel a szintetikus, fizikai érintés nélküli szex képe. Ez a mi civilizációnk, ezek logikus következmények. Kinek van ezzel gondja?

Természetesen ha komolyan beszélünk róla, akkor gyakorlatilag mindenkinek. A jól működő ipar ugyanis fokozatosan megfosztja az embert azoktól a tevékenységektől, azoktól az élményektől, amelyekért érdemes volt élnie, helyett pedig csak kopárságot, ürességet nyújt. Talán ez szentimentalizmusnak tűnik a részemről, de ez olyan, mintha egy operaénekest azzal vádolnának, hogy túl hangos. Számos módon lehet rosszul áriázni, lehetünk hamisak, ütemtelenek, érthetetlenek vagy ripacskodóak, de a hangerőre szükség van, hogy a kísérő zenekar ne nyomja el a dalt. Ha egy hanyatló civilizáció alapjait szeretném párbajra hívni - és a magam szerény eszközeivel ez a célom -, akkor a pszichológiai, érzelmi kérdések megkerülhetetlenek, sőt, kulcsfontosságúak. Aki ugyanis ezekre a témákra undorodva rálegyint, pontosan a fent leírt szemléletmódnak akar ismét megfelelni. Ördögi körnek hangzik? Nem véletlenül. A társadalmi alapelvek minden korban és helyen magától értetődőnek tűnnek, esetleg még akár tabunak is gondolják sokan. Vannak azonban helyzetek, amikor változtatni kell rajtuk, és mi most éppen ilyen időszakot élünk.

A legnagyobb kérdés persze az, hogy mi lehetne az alternatíva, a válasz pedig nem egyértelmű. Rengeteg szerveződési forma, vallás és axiómarendszer lehetséges, amelyek ideiglenesen vagy tartósan felválthatják a mostani beidegződéseinket, de néhány jellemzővel valószínűleg többé-kevésbé mindegyiknek rendelkeznie kell. Ilyen motívumok például a sokszínűség tisztelete, az elérhető emberi erőforrások kihasználása és a megfelelő tartalékok kiépítése. Ez a három fogalom persze az ipar korábban említett vonásainak - egységes, gépesített, hatékony - a tagadása, de ebben aligha van bármi meglepő. Kiemelném közülük a másodikat, az emberi erőforrásokat, mivel a blog korábbi történetében talán erről esett a legkevesebb szó, mostanában pedig ez fog leginkább előtérbe kerülni. Idézet következik Végh László, Szám Dorottya és Hetesi Zsolt Utolsó kísérlet című könyvéből:

"Melyek az élet érdemesebb pillanatai? Erre a válaszok, leválasztva az egyedi jellemzőket, kortól, nemtől, foglalkozástól, műveltségtől függetlenül szinte azonosak, Akkor válik boldoggá az ember, ha képességeinek határán tevékenykedve tart valami felé. Hegymászó, gyermekei fejlődésében gyönyörködő anya, sokat edző versenyző, elképzelésein évek óta dolgozó feltaláló, tudós nem attól boldog, mert sikeres, elérte, amit szándékozott. Annak érzése teszi boldoggá, hogy minden tőle telhetőt megtéve küzd."

Saját magunkon könnyen lemérhetjük, hogy ez a megközelítés mennyire helytálló, én a magam részéről semmilyen kivetnivalót nem találok benne. Ha kételkednénk, akkor gondoljunk bele, milyen hobbikat választanak az ismerőseink! Képzőművészet, ritkaságok gyűjtése, vitorlázás, rímfaragás, mind-mind látszólag értelmetlen dolgok, de ezek tesznek bennünket boldoggá, ezért élünk. A piszmogásért és kínlódásért, amit például a kertészkedés és a főzés is magában foglal.

Az ipar legfőbb alternatívája ez volt korábban és mindig is ez lesz. Meg kell tanulnunk mindenhez úgy közelíteni, ahogy a hobbinkat látjuk manapság. Rengeteg ősünk pontosan ezt tette, a földművelés, a művészet vagy éppen a harc volt az életük. Nem vethetjük meg egyiket sem anélkül, hogy a saját fajtánkat tagadnánk meg. Ez utat mutat arra nézve is, hogyan kell viszonyulnunk az elmúlt hetekben az oldalon gyakran emlegetett elsődleges gazdasági erőforrásokhoz is: biztosan nem úgy, mint most, de ezen belül is mindet külön kell tekinteni. A termőtalaj megmentését a művelés folytatása mellett kell véghezvinni, mert szükségünk van a termésre, a fosszilis nyersanyagokat viszont minden lehetséges helyen ki kell küszöbölnünk, mert különben biztos krízishelyzeteknek nézünk elébe. Bármelyik feladat könyvtárnyi irodalmat érdemel - esetenként ez már meg is született vagy születőben van -, de csak akkor tudjuk őket a helyükön kezelni, ha az egész világképünk teljességébe is beillesztjük.

Végezetül jöjjön egy másik, visszatérő példa: ha energiára van szükségünk, akkor a leírtak szerint az alkalmazás fajtája mondja meg, hová kell fordulnunk, és milyen technológiát kell használnunk. Világítás? Akkor villamos energia. Fűtés, főzés? Napenergia vagy biomassza. Mozgás és mozgatás? Izomerő, szél- és vízenergia. Fosszilis erőforrásokat csak végső szükséghelyzetben égethetünk, az atomot pedig el kell felejteni... Idegesítően hangzik, kuszán és zavaróan? Bonyolulttá tenné a mindennapokat, új teendőkkel terhelve a szabadidőnket? Pont ezért van remény, hogy valamilyen hasonló összetételű energiafelhasználás bizonyos mértékig a segítségünkre lehet. Mert nem konzisztens érvek alapján, hanem zsigerből utasítjuk vissza, ez pedig könnyen lehet, hogy idővel megengedhetetlen luxussá fog válni.

6 megjegyzés:

JI írta...

Kedves Ádám!

Rendszeresen olvasom bejegyzéseit (nemkülönben az FFEK oldalát és Hetesi Zsolt riportjait, interjúkat stb.); a leírtakkal teljesen hasonló az én véleményem is (még ha én nem is tudnék ilyen szabatos fogalmazásban hétről hétre blogot szerkeszteni).
Ami miatt rávettem magam, hogy reflektálja a legutolsó cikkre - Piszmogás és kínlódás - az az utolsó bekezdésben tárgyalt energifajták felhasználási módja (Ez a kérdés engem is foglalkoztat...).
Ön hogy látja?
- képes az emberiség a mai technológiai szinten a fosszilis energiát végérvényesen kiiktatni a mindennapokból?
- Pláne az atomenergiát elfelejteni, holott ez egy nagy részét teszi ki a villamosenergia-termelésünknek?
- napenergia és biomassza fűtésre és főzésre: maximum aki olyan szerencsés hogy családi házban lakhat, de egy 10 emeletes panel- és betodzsungelben???
- Mozgatás izomerővel, széllel és vízenergiával: belsőégésű motorok elfelejtése (fosszilis energia) ez OK, és városon belül használja az ember a saját lábát gyaloglásra és biciklizésre, de például a vasút mozgatása villamos-enegiával (gőzhajtás már csak a most felfejlődő régiókban fordul elő, dízelüzem - fosszilis energia - megint elfelejthető) ráadásul úgy, hogy atom- és a fosszilis energia kilőve a villamosenergia-termelésben???

Valóban kényelmetlen a kérdés, és átformál(hat)ja a mindennapjainkat, ha egyáltalán hajlandóak vagyunk ezzel foglalkozni, míg nem szorít már túlságosan a cipő...

JI

JI írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Sleisz Ádám írta...

Kedves JI!

Sejtettem, hogy ez a bekezdés önmagában provokatív lesz, hiszen az ilyen kijelentések azért alapvetően hosszabb indoklást érdemelnének. Inkább a dolog jellegét szerettem volna kiemelni, hogy több lábon kell állnunk.

A kérdésére azt a választ tudom adni, hogy ezt az állapotot nem egyik napról a másikra várom megvalósulni, és egyáltalán nem lesz fájdalommentes. Könnyen elképzelhető például, hogy a vasúti közlekedés még a mi életünkben fellendül a közutak rovására (fosszilis üzemanyaggal), hiszen annál mindenképpen kíméletesebb az erőforrásokkal. Hosszabb távon viszont a vízi utak elsőbbsége tűnik valószínűnek, ez a hanyatlás útja. Mindazonáltal a mostani döntéseinket a később megjelenő, de sejthető folyamatok is befolyásolhatják, így talán kevésbé érnek meglepetések.

Frank Furcsa írta...

Kedves JI

Nem lesz képes ....kénytelen lesz !

szergej írta...

Amig nem szünteted meg az emberek birtoklási vágyát, amig nem számolod fel a fogyasztáson alapuló gazdasági rendszert semmi esély a fosszilis energiahordozok érdembeni kiváltására.A világon létezik néhány önjáró nagyon fejlett és hatalmas hadi ipari gépezet ,amely nem tud meglenni a kőolaj áldása nélkül,de minden áron azon van és lesz ,hogy életben maradjon és ez csak kőolaj álltal lehetséges...
Minden probléma az ember alaptermészetéből fakad,amig ott nincs javulás a világunk elöbb utobb élhetetlen hely lesz.
Az önfenntartás is kritikus fázisba lép rövid időn belül ,amint a klimaváltozás miatt sorban esnek majd ki a termések,pusztit aszály,ár,jég...
A rideg logika azt súgja,hogy az emberiség 8o százaléka az ipari forradalomtól számitva a szaporodáson, a fogyasztáson és a környezetromboláson kivül nem csinált semmi érdemlegeset , és most az asztalt csapkodja zöld energiáért,de nem a környezet megóvása miatt,hanem ismételten a kényelmes ,nyugati életstilus megőrzéséért...ez a mély egocentrikusság látszik letükrözödni az elektromos személygépkocsik megjelenésében ,és sok más napelelemes felesleges kütyü piacra dobásában,aminek legyártása fosszilis energiákkal történik.Igazi képmutatás és önhülyités.Sokkal ésszerübb és hatékonyabb volna ha beszüntetnék a személyszállitó repulőgépes járatokat és leállitanák a globalizállt kereskedelmet a hatalmas tankerhajókkal.
Egy igazi zöld forradalom igy kezdödik.Nem ,hogy legyártunk száz elektromos kocsit tizszer drágábban ,mint egy hagyományosat,előállitunk zöld izzókat,amelyeknek előállitása szintén tizszer annyiba kerül,mint egy hagyományosé és nagyreméynű előadásokat tartunk a nagyközönségnek a fenntartható fejlödésről és a természet megóvásáról mégha Radont is tartalmaz az az izzó..
A valóság az,hogy legfeljebb csak középkori szinten lehet fenntartható életmodot folytatni...vagy nagyon hig-techen nagyon kevés ,de nagyon értelmes emberi lénnyel...
Hogy melyik forgatókönyv válik valóra?
Ha tanultunk hibáinkból az utobbi,ha nem- az elöző és kezdödik minden elölről.








Sleisz Ádám írta...

Egyetértek abban, hogy a társadalom túlnyomó többsége számára a változtatás csak a közvetlen, sok esetben erőszakos kényszer hatására fog megtörténni. Nem kizárt viszont, hogy legalább egy kisebbség, egy réteg még időben alkalmazkodni tud, ez pedig az egész közösségre vonatkozóan is sokat jelentene. Ha van minta, ha létezik egy legalább félkész értelmes alternatíva, az igenis fontos lehet.

A zöld mozgalom képmutatását is hasonlóan látom, próbáltam is erről szólni, és lesz is még rá alkalom. Rengeteg ipari beidegződést kérdés nélkül magáévá tett, így pedig valódi válaszokra lényegében nem képes.

Sok tekintetben a középkorhoz hasonló végkifejletre számítok. A civilizációk emelkedése és süllyedése vissza-visszatérő köröket ír le, valószínűleg nem a miénk az utolsó. Méretekben és mennyiségekben - és így a károk mértékében - azonban aligha fogjuk lepipálni, mert a fosszilis erőforrások nyújtotta lehetőségek nem térnek vissza.